Οπλαρχηγός της Επαναστάσεως Γεώργιος Δράκος


Αγωνιστής κατά την διάρκεια της Παλιγγενεσίας , γεννηθείς 1788 μ.Χ, καταγόμενος από το Σούλι. Το 1807, κυνηγημένος από τον Αλή Πασά, κατέφυγε στα Επτάνησα, όπου υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό με διοικητή τον Μινώ . Επέστρεψε στο Σούλι περί το 1820 και αναγκάστηκε να ξαναφύγει μετά την συνθηκολόγηση με τον Χουρσίτ.
Εξακολούθησε να μάχεται για την ανεξαρτησία του Σουλίου, οπότε το 1823 πήγε να πολεμήσει στην Δυτική Ελλάδα. Ακολούθησε τον Καραϊσκάκη στην Αράχοβα και στο Δίστομο με μικρό σώμα ενόπλων. Πολέμησε στη μάχη της Αμπλιανής και ακολούθησε τα ρουμελιώτικα στρατεύματα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Κουντουριώτη – Κωλέττη για να καταδιώξουν τους αντικυβερνητικούς, τελικά δεν δέχτηκε να πάρει μέρος στη μάχη στην Κερπινή των Καλαβρύτων κατά του Ζαϊμη και του Νικηταρά. Πολέμησε στη μάχη στο Κρεμμύδι και επιστρέφοντας στην Στερεά Ελλάδα πολέμησε τους Τούρκους στα Σάλωνα τον Ιούλιο του 1825. Κατά την Πολιορκία του Μεσολογγίου βοήθησαν την φρουρά στο Ζυγό προμηθεύοντας την τροφή. Ενώθηκε με το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Αττική και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στην περιοχή, μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη και τη μάχη Ανάλατου στη Νέα Σμύρνη και έχοντας τραυματιστεί στο χέρι πιάστηκε αιχμάλωτος, κατά τη μεταφορά του στη Χαλκίδα δολοφονήθηκε άνευ διαταγής.

Μια μικρή βιογραφία για τον Γεώργιο Δράκο, διότι ούτε στην Βιβλιοθήκη μας είχαμε πολλές πληροφορίες πέρα από αυτές, ούτε βρήκαμε κάτι σχετικό στο διαδίκτυο ή οι πληροφορίες που βρήκαμε ήταν λιγοστές.
Όποιος γνωρίζει ας καταθέσει τις πληροφορίες του στα σχόλια με έγκυρες πηγές….

Σχόλια