Ο Ηρωας Κωνσταντίνος Δαβάκης.

Η Πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθεα και όχι μόνο ονομάστηκε προς τιμήν του Ηρωα Κωνσταντίνου Δαβάκη.Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης ήταν συνταγματάρχης πεζικού και ήρωας του αλβανικού μετώπου το 1940. Γεννήθηκε στα Κεχριάνικα της Μανης στη Λακωνία το 1897. Αργότερα σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων.Έλαβε μέρος στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου διακρίθηκε για την τόλμη και ανδρεία του στο Μακεδονικό Μέτωπο όμως παράλληλα η υγεία του βλάφτηκε σοβαρά εκεί, από την επίδραση των .......ασφυξιογόνων αερίων. Έλαβε μέρος και στην Μικρασιατική Εκστρατεία, όπου το 1921 διακρίθηκε στη μάχη των υψωμάτων του Αλπανός, και τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας.Στις 30 Δεκεμβρίου του 1937 και μετά από μεγάλες αναρρωτικές άδειες, αποστρατεύθηκε για λόγους υγείας και τέθηκε σε πολεμική διαθεσιμότητα.
ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΝΔΟΣ
Όταν, τον Αύγουστο του 1940, συντελέστηκε η μερική επιστράτευση, ο Δαβάκης ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία και τοποθετήθηκε διοικητής του 51ου Συντάγματος Πεζικού και στην συνέχεια του Αποσπάσματος Πίνδου το οποίο είχε ως έδρα το Επταχώριο Πίνδου. Η διοίκηση των ελληνικών δυνάμεων ανατέθηκε στον Βασίλειο Βραχνό.
Ο ΔΑΒΑΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, οπότε εκδηλώθηκε η Ιταλική εισβολή, ο Δαβάκης αντιμετώπισε την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ με ένα απόσπασμα 2.000 ανδρών, υπό τις εντολές και τις οδηγίες του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας. Η τακτική του σε ολόκληρη την έκταση της ζώνης ευθύνης του (35 χιλιόμετρα) ήταν αμυντική, και μάλιστα έκανε υποχρεωτικό ελιγμό, αναμένοντας ενισχύσεις. Την 1η Νοεμβρίου 1940, οπότε έφτασαν οι ενισχύσεις που περίμενε ο Δαβάκης, οι ελληνικές δυνάμεις έκαναν αντεπίθεση και κύκλωσαν τις ιταλικές, που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΒΑΚΗ
Κατά την αντεπίθεση αυτή, και συγκεκριμένα την 6η ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων, στον Προφήτη Ηλία Κάντσικου (μετέπειτα Δροσοπηγής), ο Δαβάκης τραυματίστηκε στο στήθος. "Στον αξιωματικό, που τον πλησίασε για να τον περιποιηθεί, πρόσταξε, μαζεύοντας όσες δυνάμεις τού 'μεναν ακόμα: "Άσε με εμένα, πες με πεθαμένο! Και κοίτα να μη σου πάρουν τις θέσεις! Τράβα!" Στη συνέχεια τον μετέφεραν αναίσθητο με το φορείο στο Επταχώρι.Ο τραυματισμός προκάλεσε προβλήματα σε συσχετισμό με την παλαιά στηθική του νόσο. Έτσι χρειάστηκε να αποχωρήσει από το μέτωπο, όπου τον αντικατέστησε ο τότε ταγματάρχης Ιωάννης Καραβίας.
Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΒΑΚΗ
Η νίκη του αποσπάσματος του Δαβάκη είχε αποφασιστική σημασία στην έκβαση του πολέμου. Μάλιστα θεωρήθηκε η πρώτη ήττα του άξονα.
Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ Ο ΑΔΟΞΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης νοσηλείας του Δαβάκη, οι πολεμικές επιχειρήσεις έληξαν και η χώρα βρέθηκε υπό κατοχή. Τον Δεκέμβριο του 1942, και ενώ ακόμα νοσηλευόταν στην Αθήνα, ο Δαβάκης συνελήφθη ως όμηρος από τις Ιταλικές αρχές κατοχής, μαζί με πολλούς διακεκριμένους αξιωματικούς, γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι αντιστασιακής δράσης. Οι συλληφθέντες επιβιβάστηκαν στην Πάτρα στο ατμόπλοιο Τσιτά ντι Τζένοβα (Πόλη της Γένοβα) για να μεταφερθούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία. Το πλοίο αυτό τορπιλίστηκε από συμμαχικό υποβρύχιο και βυθίστηκε στα ανοιχτά των νότιων αλβανικών ακτών, με αποτέλεσμα να πνιγούν οι επιβαίνοντες στα νερά της Αδριατικής. (Ιανουάριος 1943). Το πτώμα του Δαβάκη περισυνελέγη, αναγνωρίστηκε και ετάφη στον Αυλώνα. Μεταπολεμικά τα οστά του διακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στην Αθήνα
ΤΙΜΕΣ
Μετά τον θάνατό του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το αργυρό μετάλλιο της αυτοθυσίας, ενώ στον δήμο της Καλλιθέας υπάρχει πλατεία με το όνομά του, και μια προτομή του. Οδοί, προτομές και ανδριάντες του ήρωα υπάρχουν στην Ήπειρο στην Μάνη και αλλού.

αποσπασματα απο wikipedia

Πηγή

Σχόλια

  1. Εχω διαφορες απο το ενδιαφερον αρθρο σας.Οι Αγγλοι εριχναν βληματα με ασφυξιογονα .στα οχυρα των Βουλγαρων που τα θεωρουσαν απορθητα .Δεν πιστεψαν οτι τα κατελαβε ο Δαβακης με τους ανδρες του και συνεχισαν τον βομβαρδισμο με ασυηξιογονα .Οι Βουλγαροι ειχαν Γερμανικες μασκες οι Ελληνες δεν ειχαν επαθαν μεγαλη βλαβη στην υγεια τους.Ο Δαβακης αποστρατευθηκε το 1927 .Τον Αυγουστο 1940 οι Ιταλοι τορπιλισαν την Ελλη στην Τηνο τη μερα της γιορτης της Παναγιας .Η ατιμη αυτη πραξη συγκλονησε ολους εμας τους Ελληνες και ιδιαιτερα ατομα ευαισθητα οπως ο Δαβακης .Κατατασσεται και γινεται το επος της Πινδου. Εκειι τραυματιζεται και νοσηλευεται στην Πατρα.Οι Ιταλοι με το νοσοκομειακο πλοιο Cita di Genova μετεφεραν το1941 και 1942 τραυματιες απο την Ελλαδα για αποσυμφορηση ττων Ελληνικων νοσοκομειων και την θεραπεια τους. Ειναι αστηρικτο οτι τους προοριζαν για αντιποινα .Αν ηθελαν αυτο θα επαιρναν γερους οχι σακατηδες .Τον Δεκεμβριο 1942 πηρε το πλοιο τον Δαβακη απο την Πατρα και αλλους τραυματιες και απο το λιμανι της Αυλωνας αλλους 100 Ιταλους τραυματιες και απεπλευσε για το Μπαρι .Ειχαν προορισμο το στρατιωτικο νοσοκομειο της Μπολονια. Το πλοιο τορπιλισθηκε λιγο εξω απο το λιμανι .Ηταν 24 -12 -1942.Τα δυο Ελληνικα υποβρυχια ο Παπανικολης και ο Κατσωνης που περιπολουσαν το 1941 στην Αδριατικη ειχαν εντοπισει το νοσοκομειακο αλλα δεν το πειραξαν .Το 1942 βρισκοταν στην Βηρυτο .ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΗΤΑΝ ΑΓΓΛΙΚΟ. Γλυτωσαν μερικοι κολυμπωντας .Τον Ιανουαριο οι Ιταλοι βρηκαν 100 επιπλεοντα πτωματα μεταξυ αυτων τον Κωνσταντινο Δαβακη και τους υπολοχαγους του 29ου Συνταγματος //Πογραδετς//Κωνσταντινο Χαλδουπη και Ιωαννη Ζωγα τους εθαψαν στην Αυλωνα Ζαμπογλου Φαιδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφηγηση Λοχια του 29ου Συνταγματος . Τον ιουνιο 1941 νοσηλευθηκα στην Πατρα .Το νοσοκομειο ειχε κρεβατια στους διαδρομους στην αυλη σε τολ και αντισκοινα.Οι τραυματιες Ελληνες και Ιταλοι διπλα σαν φιλοι . αυτο εκανε εντυπωση στους Ιταλους .Ειχαν αλλη εμπειρια απο την Λιβυη.Μας ειπαν να μας πανε στην Ιταλια για αποσυμφορηση του νοσοκομειου .Υποπτευθηκαμε μηπως ηταν για κακο ,ομηρια,αντιποινα,!.Μας πηγαν στο Μπαρι με το νοσοκομειακο -CITA DI GENOVA- και σιδηροδρομικως στην Μπολονια σε στρατιωτικο νοσοκομειο Οταν μπορουσα να περπατω καναμε περιπατο στην αυλη του νοσοκομειου. Μας συνοδευε ενας Ι ταλος στρατιωτης νεαρος πολυ ευγενικος ,χωρις οπλο. Καθως περπατουσαμε πεντε ατομα ο ενας εξαφανισθηκε.Ο Ιταλος αρχισε να φωναζει απεγνωσμενα .-Giovani ti prego non scapare , mi trovero nei guai-.Ακουσθηκε η φωνη του Γιαννη πισω απο ενα θαμνο . -Νον σκαπαρε κακαρε-Ακομη γελαω οταν το θυμαμαι . Απο το βιβλιο -Περιμενοντας την χαριστικη βολη-Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατα την μαχη της Δοιρανης διοικητης του 2ου λοχο υ επιτιθεται με εθελοντες σε εχθρικο αμπρι και εξουδετερωσε τους Βουλγαρους υπερασπιστας.Το αμπρι εβαλλετο απο Αγγλικο πυροβολικο με ασφυξιογονα .Συνεχισαν να βαλλουν με ασφυξιογονα μη πεισθεντες απο τον παρατηρητη ο οποιος ηταν Ελληνας οτι τα οχυρα κατεληφθησαν.Ο Δαβακης επαθε δηλητηριαση και του εμεινε χρονια ηθμοειδιτις. ........Στην Πινδο τραυ ματισθηκε βαρεως στο στηθος ειναι θαυμα το γεγονος οτι εζησε.......Νοσηλευομενο στην Πατρα οι Ιταλοι αποφασισαν να τον πανε στην Ιιταλια .Ειχε αναγκη επεμβασης και θεραπειας απο ειδικους γιατρους πραγμα αδυνατο στην Ελλαδα . Κατα την γνωμη Ελληνων για να τον τιμωρησουν εκδικουμενοι τον πρωτεργατη της ηττα τους στην Πινδο.. !! Αυτο ηταν το τυχερο του .Το υποβρυχιο που τορπιλισε το νοσοκοειιακο - τσιτα ντι τζενοβα- πιθανον ηταν Αγγλικο .Οποιου του μελλει να πνιγει ποτε του δεν πεθαιννει. Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιβιωση του Ελληνικου εθνους βασιζεται στην γενναιοτητα των Ελληνων. Η γνωση ηρωικων γεγονοτων των προγονων μας προκαλει εθνιμη αφυπνιση. Ειναι πραξεις ηρωισμου που θεμελιωνουν την εθνικη μας υπαρξη.. Δεν εμφανιζονται μεμονωμενες στην ιστορια του Ελληνικου εθνους . Συνδεονται με τις προοηγουμενες .Η γνωση των πραξεων αυτων ειναι συντελεστηςτης εξελιξης του εθνους διοτι προκαλει τηνδιαδοχικη ροη παραμοιων πραξεων. Πρεπει αυτη η ιστορια να διδασκεται στα Ελληνοπουλα. Δεν πρεπει να λησμονηθει ποτε ο Κωνσταντινος Δαβακης .Η παραποιηση της ιστοριας ειναι εθνικο εγκλημα . Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Συνταγματαρχης Κωνσταντινος Δαβακης οργανωσε το αποσπασμα Πινδου και αντιμετωπισε την Ιταλικη Μεραρχια Τζουλια κατω απο τις εντολες και την βοηθεια του Αντιστρατηγου Γεωργιου Τσολακογλου Διοικητη του τμηματος στρατιας Δυτικης Μακεδονιας τμημα της οποοιας ηταν το αποσπασμα Δαβακη .Στην ιστορια αυτη το ονομα του Αντιστρατηγου Τσολακογλου ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ . Το Παλατι ειχε τον φοβο πραξικοπηματος των στρατηγων με αρχηγο τον Τσολακογλου τον οποιο ο στρατος τον λατρευε .Τροποποιησαν λοιπον την ιστορια την εφεραν στα μετρα τους..Φαιδων Ζαμπογλου ερασιτεχνης μελετητης της ιστοριας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος , διοικητής της 8ης Μεραρχίας , είχε σχέση με τον Δαβάκη και όχι ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου , διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού (Δυτική Μακεδονία) .Μάλιστα ο Τσολάκογλου , σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια , ο Τσολάκογλου και ορισμένοι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού έλαβαν την απόφαση, άνευ εγκρίσεως της προϊσταμένης τους Αρχής και μη λαμβάνοντας υπόψη αυτή εν καιρώ πολέμου, για συνθηκολόγηση, κρίνοντας εκείνοι πως κάθε αντίσταση στους κατακτητές θα ήταν μάταιη.

      Διαγραφή
  6. Διορθωση -Ο Δαβακης απο το 1927 ηταν εκτος υπηρεσιας με συνεχεις αναρρωτικες αδειες .Αποστρατευθηκε το 1937 . Δεν επιστρατευθηκε .Ζητησε να καταταγει .Εβαλε μεσον τον Υποστρατηγο Σπυριδ. Γεωργουλη .Δεν εγινε διοικητης του 51 συνταγματος του οποιου διοικητης / ηταν ο Υποστρατηγος Βραχνος Του ανετεθει να οργανωσει μυστικα με εντοπιους εθελοντες το αποσπασμα Πινδου.Τα αποσπασματα ειναι ανεξαρτητες μοναδες που ειναι δυνατον να αποτελουνται απο αποσπασθεν τμημα τακτικου στρατου εξ ου και το ονομα η απο εθελοντες πολιτες τυπου ανταρτικου Δεκτη καλοπροαιρετη συμπληρωση η διορθωση Φαιδων Ζαμπογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Στρατηγος Τζιροτι επισκεφτηκε τον Δαβακη στην Πατρα για να γνωρισει τον ανδρα ο οποιος τον νικησε. Απόσπασμα 2000 εθελοντών δεχθηκε επιθεση 15.000 επίλεκτων αλπινων //Αλπινοι =λοκατζιδες// τους συγκρατησε αμυνομενο εως οτου εφθασαν ενισχύσεις . Αυτό είναι νικη. Φ. Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Υποστράτηγος Σπυριδων Γεωργουλης τον Αυγοστο 1940 ηταν ο επιτελάρχης του Αντιστρατηγου Γεωργιου Τσολάκογλου .Είναι απαραδεκτο να ενηργησε ο Γεωργουλης εν αγνοια του προισταμενου του για να ανατεθεί στον εν αποστρατεια Συνταγματαρχη Κ. Δαβακη να οργανωσει απόσπασμα στην Πινδο. Η υποθεση πρεπει να ερευνηθεί .Η δυσκολια βρισκεται στο γεγονος ότι οποια καλη ενεργεια εκανε ο δωσίλογος Τσολάκογλου λογοκριθηκε Δεν σταθηκε δυνατο να σβυςουν Μοραβα-Ιβαν-Κορυτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντω στον ανωνυμο 20 φεβρουαριου 1015 9. 15 μμ - Ο Συνταγματάρχης και αργοτερα υποστράτηγος Χαραλ. Κατσιμητρος ανηκε στο Α.Σ.Σ Διοικητης Υποστράτηγος Παν. Δεμεστιχας.Δεν ειχε σχεση αμεση με την Πινδο η οποια ηταν στον τομεα Γ.Σ.Σ. Σωματάρχης Αντιστράτηγος Γεωργιος Τσολάκογλου ..Οσο για αυτόν πρεπει να γινει εξ αρχης ερευνα των ιστορικων γεγονοτων της εποχης .Να μην αντιγραφουμε χωρις ιστορικη κριτικη την εκδοχή των ιχυρων -ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ Η ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ κατά τον Μπαμπινιωτη Φαιδων Ζαμπογλου ερασιτέχνης ερευνητης της ιστοριας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Κωνσταντινος Δαβακης το 1940 βρισκοταν εν αποστρατεια απο το 1937 λογω υγειας .Αποτο 1927 ως το 1937 νοσυλευομενος για τον τραυματισμο του απο τα αερια των Βαλκανικων πολεμων . Επηρεασμενος απο τον τορπιλισμο της ΕΛΛΗΣ στην Τηνο την 15- 8-1940 υπεβαλε αιτηση καταταξης την 28-8-1940 η οποια δεν εγηνε δεκτη. Εβαλε μεσον φιλο του Υποστρατηγο που υπηρετουσε στο Γ Σ.Σ. κι εγηνε οτι γραφει η ιστορια της Πινδου Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενδιαφέρον ιστορία του Δαβάκη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κωνσταντινος Δαβακης το 1940 βρισκοταν εν αποστρατεια απο το 1937 λογω υγειας .Αποτο 1927 ως το 1937 νοσυλευομενος για τον τραυματισμο του απο τα αερια των Βαλκανικων πολεμων . Επηρεασμενος απο τον τορπιλισμο της ΕΛΛΗΣ στην Τηνο την 15- 8-1940 υπεβαλε αιτηση καταταξης την 28-8-1940 η οποια δεν εγηνε δεκτη. Εβαλε μεσον φιλο του Υποστρατηγο που υπηρετουσε στο Γ Σ.Σ. κι εγηνε οτι γραφει η ιστορια της Πινδου Φαιδων Ζαμπογλου

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.