Για τον Άγνωστο Θεό των αρχαίων Ελλήνων

Για τον Άγνωστο Θεό των αρχαίων, ο Ηρόδοτος κατέγραψε την παράδοση σύμφωνα με την οποία, ο θεός Παν κατηγόρησε τους Αθηναίους πριν από την μάχη του Μαραθώνα, ότι δεν είχαν χτίσει βωμό προς τιμή του, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους θεούς είχανε βωμούς και έκαναν θυσίες. Τότε οι Αθηναίοι έφτιαξαν βωμό προς τιμήν του και πρόσφεραν θυσίες ανησυχώντας βέβαια, μήπως ξέχασαν και κανέναν άλλο θεό, γι΄ αυτό ίδρυσαν βωμούς σε διάφορα σημεία της πόλης με αφιέρωση στον Άγνωστο Θεό.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι τέτοιοι βωμοί αφιερωμένοι στους Άγνωστους Θεούς υπήρχαν στον Όλυμπο, στο Φάληρο, κ.α.

Κατά την διάρκεια των πρώτων χριστιανικών χρόνων, όταν ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Αθήνα για να διδάξει τη νέα θρησκεία συνάντησε έναν τέτοιο βωμό, οι Καπουτσίνοι μοναχοί (Αθήνα 17ος αι.) ισχυρίζονται ότι αυτός ο βωμός που είχε συναντήσει ο Απόστολος Παύλος είχε την επιγραφή: <<Θεοίς Ασίας και Ευρώπης και Λιβύης, θεώ Αγνώστω και Ξένω>>. Έτσι λοιπόν οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο για να δώσει εξηγήσεις για ότι έλεγε, δικαιολογήθηκε πολύ έξυπνα λέγωντας ότι διδάσκει για τον Άγνωστο Θεό που οι Αθηναίοι λάτρευαν και πρόσφεραν θυσίες για χάρη του.

Πηγή

Εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος

Τ.E.Θ

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΕΟΣ

Σχόλια

  1. Βοήθησε πολύ στην εργασία μου στα Θρησκευτικά! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα χρονια τα δικα μας υπειρχε Ιστορια και καθαρη οχι τροποποιημενη κατα το δοκουν πχ Ρεπουση και δεν συμμαζευεται. Ελεγε λοιπον οτι ειχε κτισει ο Σωκρατης ενα τετοιο μνημειο και οταν ηλθε ο Αποστολος Παυλος το ειδε και τους ειπε εγω για αυτον τον Αγνωστον ΘΕΟΝ ηλθα να σας διδαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βοήθησε πολύ στην εργασία μου στα Θρησκευτικά! Ευχαριστώ!

    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Αρειος Παγος ηταν δικαστηριον σοβαρων εγκληματων, τι δουλεια ειχε ενα ς ξενος να παει εκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.