Γλαύκος Κληρίδης, η βιογραφία ενός Κύπριου Ηγέτη
Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1919. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο διακρίθηκε για τις υπηρεσίες στην Πολεμική Αεροπορία, σπούδασε στην Αγγλία, από όπου έλαβε πτυχίο νομικής. Ασκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο από το 1951 μέχρι το 1960.
Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο (1955 - 1959) υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ και προετοίμασε φάκελο με περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Αγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στη μεταβατική περίοδο της αποικιακής διακυβέρνησης έως την ανεξαρτησία της Κύπρου (1959 - 1960) διατελεί υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και αρχηγός της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα.
Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται μέλος και κατόπιν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έως το 1976. Την περίοδο αυτή, ιδρύει το Ενιαίο Κόμμα (1969) και το Δημοκρατικό Συναγερμό (1976). Επίσης, διατελεί πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 έως το 1963.
Πριν εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 1993 και ξανά το 1998, είχε αναλάβει κατά διαστήματα το προεδρικό αξίωμα, αντικαθιστώντας κατά το Σύνταγμα (ως επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων) τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όσο αυτός απουσίαζε.
Τραγικότερη από αυτές τις στιγμές είναι το 1974, τρεις μέρες μετά την τουρκική εισβολή, όταν ο Νίκος Σαμψών του παραδίδει την προεδρία, απόντος του Μακαρίου, που είχε εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του λόγω του πραξικοπήματος.
Πολύπειρος στις διαπραγματεύσεις, ο Γλαύκος Κληρίδης πριν αναδειχθεί πρόεδρος έλαβε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959, υπήρξε εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες την περίοδο 1968 - 1976, και πολλές φορές συμμετείχε στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
Επί της προεδρίας του εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού. Εντούτοις οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς δεν οδήγησαν σε ουσιαστική πρόοδο και, με ευθύνη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ναυάγησαν το Μάρτιο του 2003 στη Χάγη.
Στο μεταξύ στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε νικήσει με ποσοστό 51,51% και διαδέχτηκε τον κ. Κληρίδη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Γλαύκος Κληρίδης παρέμεινε σύμβουλος του νέου προέδρου.
Ο κ. Κληρίδης έχει λάβει πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή του ισοβίου μέλους του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου και τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.
Το κυριότερο γραπτό του έργο είναι τα απομνημονεύματα της πολύχρονης πολιτικής του καριέρας με τίτλο «Η Κατάθεσή Μου», που εκτείνεται σε τέσσερις τόμους.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.